Polyfunkčný objekt Ivanka pri Dunaji
Mladá prešovská kancelária so sviežim koncepčným, no racionálnym prístupom k tvorbe.
architektura, architekt, interier, interierovy, moderny, dizajn, navrh, ildza, palencar, presov
1306
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-1306,bridge-core-1.0.6,,qode-title-hidden,paspartu_enabled,paspartu_on_bottom_fixed,qode_grid_1200,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-18.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

Polyfunkčný objekt Ivanka pri Dunaji

Návrh vychádza z požiadavky na zachovanie existujúceho objektu, čo do značnej miery predurčilo jeho vývoj. Podzemné i nadzemné podlažie podlieha výraznej prestavbe, pričom pôdorysná stopa objektu je v nadzemnom podlaží rozšírená tak, aby čo najlepšie využila dostupné parcely v prospech komercie a bytovej časti. Na nároží vzniká veľkorysé presklenie sprístupňujúce kaviareň priamo z úrovne chodníka, pričom výškový rozdiel sa prekonáva až v interiéri tejto prevádzky. Kaviarni prislúcha aj terasa vo vnútri parcely, prístupná cez interiér, alebo priamo od severnej strany z chodníka. Na severnej fasáde, v pristavenej časti pôdorysu, je navrhnutý samostatný komerčný priestor s  nevyhnutným zázemím. Druhý komerčný priestor s pridruženým zázemím v podzemnom podlaží sa nachádza v južnej časti pôvodnej stavby a zdieľa prístup s bytovou časťou domu. Dispozičné riešenie domu umožňuje prístup rezidentov z ulice, ako aj zadným vchodom, od parkoviska. K dispozícii je jeden osobný výťah, ktorý obsluhuje okrem 2. až 4. nadzemného podlažia s  bytmi aj podzemné podlažie s pivnicami pre jednotlivé byty. Okrem príslušenstva bytov sa v podzemí nachádza technická miestnosť pre technológie samotného domu (vytápanie, nútené vetranie..) a samostatná miestnosť vyhradená pre prevádzku sieťových rozvodov Telekomu. 4. nadzemné podlažie je riešené v menšej ploche, pričom ustúpujúce časti využíva v prospech balkónov a strešných terás prislúchajúcich luxusnejších bytov.
Riešenie generuje 14 parkovacích miest na vlastných parcelách a 9 miest na priľahlých mestských parcelách, 23 miest spolu.
Architektonický výraz domu je sviežo súčasný, no zároveň sa snaží byť primeraný danému kontextu.
Materiálové riešenie pozostáva z omietky v jemne žltom odtieni v  kombinácii s vápeno-cementovým fasádnym obkladom (Cembrit Patina – P050). Balkóny su konštruované pohľadovým betónom. Ostatné prvky ako zábradlia, oplechovanie, rámy okien, sú v antracitovom prevedení. Okenné otvory sú doplnené o ostenie taktiež z cembrit dosiek v tmavošedom odtieni.

 

MIESTO
Ivanka pri Dunaji, Slovensko

KLIENT
developer

DÁTUM PROJEKTU
2018