RD Devín
Mladá kancelária so sviežim koncepčným, no racionálnym prístupom k tvorbe.
tri, strnast, ctrnact, 3.14, architektura, architekt, interier, interierovy, moderny, dizajn, navrh, ildza, palencar, presov, brno
2021
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-2021,bridge-core-2.6.8,,qode-title-hidden,paspartu_enabled,paspartu_on_bottom_fixed,qode_grid_1200,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-25.3,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive

RD Devín

Situácia

Parcela sa nachádza v severnom cípe bratislavskej mestskej časti Devín, vo svahoch na úpätí vrchu Devínska Kobyla. Na relatívne úzkom pozemku prístupnom z juhozápadu, odkiaľ zároveň stúpa strmý svah, sa zhruba v polovici parcely nachádza malý kompaktný objekt rodinnej rekreácie.

Stavebný zámer je realizovaný na stope pôvodného objektu, ktorý sme predĺžili súbežne s juhovýchodnou hranou parcely. Docielilo sa tým to, že na parcele zostáva pozdĺž stavby voľný, neprerušený priestor plynule obtekajúci okolo domu. Je využitý pre hlavnú exteriérovú pobytovú plochu. Spolu s terénom pozdĺž budovy kaskádovito stúpajú aj terasy.

Architektonicko – dispozičné riešenie

Stavba je navrhovaná pre 4 člennú rodinnu s hosťom a s pracovňou navyše. Jedná sa o dispozíciu typu 6+kk (nerátajúc galériu pracovne)

Pôdorysná stopa navrhovaného riešenia vychádza z existujúceho objektu s 1 podzemným a jedným nadzemným podlažím, z ktorého ponechávame to podzemné. To bude slúžiť ako platforma na ktorú sa uloží presahujúca hmota novostavby, a zároveň v ňom bude umiestnené technické zázemie a skladová časť.

Hmotové členenie stavby jasne artikuluje koncept „3 domčekov“ – teda 3 k sebe pripojených naväzujúcich objemov so sedlovou bezpresahovou strechou a s rozdielnou výškou hrebeňa, ktorá sa stupňuje. S každou ďalšou hmotou zároveň narastá aj šírka stavby, čím v zadnej časti domu poskytuje komfortnejší úžitkový priestor. Ambíciou zvoleného konceptu je okrem iného rozdrobenie mierky stavby tak, aby v kontexte záhradkársko rekreačného územia nepôsobila ťažkopádne.

V prednej časti domu, ktorej hmota je čiastočne vykonzolovaná nad plochu pôvodného podzemného podlažia, sa nachádza obývacia izba s krbom a veľkým presklením. To poskytuje spektakulárne výhľady na juhozápadný smer, kde je vidieť samotný hrad Devín na pozadí Dunaja a protiľahlých rakúskych kopcov na druhom brehu.

V strednej hmote sa nachádza centrálny prevýšený priestor obytnej kuchyne, ktorá je zároveň akýmsi jadrom domu s vertikálnou komunikáciou a galériou s knižnicou/pracovňou.

Zadná hmota je privátna, kľudná, poskytuje hosťom ale najmä užívateľom hlavnej spálne bezprostredný kontakt s oázou zelene v zadnej časti parcely a zároveň prepojenie s hlavnou terasou pozdĺž severozápadnej fasády domu. Úroveň podlahy prízemia v zadnej hmote uskakuje nahor o polovicu výšky podlažia, čím sa prispôsobuje strmému terénu.

Materiálové a konštrukčné riešenie

Ako hlavný materiál pre plášť budovy sme zvolili svetlý drevený obklad (napríklad sibírsky smrekovec). Koncept rozčlenenia na 3 hmoty je podporený decentnou hrou so smerovaním laťovania tohto obkladu. Zadný objekt „stojí“ vzpriamene, stredný „padá“, predný „leží“ vodorovne (postavený na podklade podzemia).

Voľba materiálu súvisí s vidieckym, prírodným charakterom miesta, ale je aj snahou spraviť masívnu hmotu prívetivou, „mäkkou“, blízkou človeku.

Konštrukčný systém je obojsmerný, stenový. Uvažovaný stavebný systém jestĺpiková drevostavba.Stropy sú potom trámové, drevené. Obvodové steny sú zateplené drevo-štiepkovými doskami. Okná sú tvorené 3-sklom a dreveným rámom. Strechy jednoplášťovej konštrukcie sú kryté plechovou krytinou čiernej farby, majú skryté žľaby.

 

ÚŽITKOVÁ PLOCHA
169 m2

MIESTO
Devín (Bratislava), Slovensko

KLIENT
súkromný investor

DÁTUM PROJEKTU
2021