RD Lhota
Mladá prešovská kancelária so sviežim koncepčným, no racionálnym prístupom k tvorbe.
architektura, architekt, interier, interierovy, moderny, dizajn, navrh, ildza, palencar, presov
1844
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-1844,bridge-core-2.4.8,,qode-title-hidden,paspartu_enabled,paspartu_on_bottom_fixed,qode_grid_1200,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-23.3,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.0,vc_responsive

RD Lhota

Urbanistická část

Parcela pro výstavbu rodinného domu se nachází v okrajové části Lhoty. Je napojena na zpevněnou obecní komunikaci.
V minulosti zde stál hospodářský objekt, napojený na na obecní komunikaci cestou na severní hraně pozeku. Parcela se mírně svahuje k jihu.
Tímto směrem je také výhled na Hostýnské vrchy. Parcela je ze severní a východní strany lemována stromořadím.

Architektonická část

Zadáním klienta nebyl pouze návrh rodinného domu, ale také hopodářské části – garáže s prostorem na nářadí a dílnou, a komerční část – malé kosmetické studio a posilovna. Rozhodli jsme se ty to tři funkce rozdělit do jednotlivých hmot.
Jak již vyplinulo z urbanistické části, umístění staveb do severní části parcely se přímo nabízelo. Jen tak je totiž možné naplno využít potenciál parcely a to nejen díky orientaci k výhledům a k jižnímu oslunění, ale také díky blízkosti přípojek a napojení na stávající komunikaci.
Díky orientaci všech hmot k jihu je možné stavby koncipovat jako nízkoenergetické/pasivní.

Nejblíže vjezdu na pozemek je umístěna stavba komerční části. Tato část má 1NP a podkroví. V 1NP se nachází vstupní hala s úklidovou místností. Dále pak malá posilovna s šatnou a koupelnou. Po schodech v hale se dostaneme do 2NP, kde se v chodbě nachází záchod pro klienty. Zbytek podlaží tvoří už jen větší místnost – kosmetický salon.
Oba hlavní prostory těží z výhledu na jih na Hostýnské vrchy. Stavba je záměrně koncipována tak, aby mohla být v budoucnu transformována na „vejminek“ o velikosti 2+kk, do kterého by se mohli nastěhovat rodiče, děti nebo který by se dal po rozdělení parcely prodat.

Uprostřed je nejmohutnější hmota rodinného domu. Vstup do domu je orientován na západní fasádu, nejblíže garáži a parkovacímu stání. V prvním podlaží se nachází zádveří (s technickou místností), ze kterého se vstupoje do obývací části s kuchyní a jídelnou. Tato místnost má obdélníkový tvar a je orientována k jihu a východu. Na kuvhyň přímo navazuje obytná terasa.
Dále se v tomto podlaží nachází pokoj pro hosty, koupelna, wc a schodišťová hala. Po schodišti umístněném v severní části domu se dostaneme do obytného podkroví. Zde se nachází opět samostantná koupelna a wc. Dále pak dva dětské pokoje, šatna a ložnice rodičů. Na ložnici je také navázán balkon s výhledem.

Třetí, nejmenší hmota je stavba garáže pro jednou auto. Garáž zároveň slouží jako dílna. V jižní části je umístěn ponk a skříně na nářadí. Na hlavní část plynule navazuje průchozí sklad na sekačku a podobně. Zde je také prostor pro zavěšení kol, který je velmi dobře přístupný z terasy.

Konstrukční a materiálové řešení

Všechny tři hmoty vychází z tradičního venkovského typu bydlení. Současnou formu jim dodávají nepravidelně zkosené sedlové střechy a lichoběžníkové půdorysy. Střechy jsou orientované severo-jižně.
Konstrukčně budou budovy řešeny jako dřevostavby ve sloupkovém konstrukčním systému z kvh profilů. Budou založeny na železobetonové základové desce s betonovými pasy. Stavby komerční části a rodinného domu budou zatepleny minerální vatou či foukanou celuozou. Vnitřní příčky budou z sdk.
Stropy budou z dřevěných trámů s vrstvou betonu, aby se docílilo dobrých akustických vlastností. Konstrukce krovu bude taktéž dřevěná, s podkrokevní a mezikrokevní izolací. Pro zachování tepelného komfortu v podkroví je důležité správné provedení provětrávané vzduchové mezery mezi krytinou a zatelpenou konstrukcí.

Fasády budou provětrávané, z modřínového dřeva či severské borovice. Je možné je opatřit tmavým přírodním nátěrem. Okna budou bílá s bílým oplechováním ostění. Střecha bude z falcované střešní krytiny, taktéž v bílé barvě. Žlaby budou zaatikové a střešní svody skryté ve fasádě.
Mezi jednotlivými hmotami vznikají polozakryté prostory terasy a parkovacího stání. Ty budou opatřeny svařovanou ocelovou konstrukcí, která bude chránit před deštěm a sluncem. Konstrukce bude natřena na bílo a zalakována. Zastřešení bude provedeno tvrzeným sklem nebo jiným průsvitným materiálem. Plocha příjezdové cesty bude vysýpána štěrkem. To umožní vsak dešťových vod přímo na pozemku. Plocha terasy mezi domem a komerční části bude vydlážděna betonovou dlažbou nebo vylita česaným betonem.
Plochy parkovacích stání budou vydlážděny zatravňovací dlažbou. Plocha terasy na jižní straně domu bude tvořena terasovým dřevem. Zde bude také umístněn zapuštěný bazén. Zbytek zahrady bude zachován volně k užívání rodiny. Doporučujeme zahradu vhodně doplnit ovocnými stromy.

 

MIESTO
Lhota (Olomoucký kraj), Česko

KLIENT
súkromný investor

DÁTUM PROJEKTU
2020