RD Stará Červená Voda
Mladá kancelária so sviežim koncepčným, no racionálnym prístupom k tvorbe.
tri, strnast, ctrnact, 3.14, architektura, architekt, interier, interierovy, moderny, dizajn, navrh, ildza, palencar, presov, brno
1877
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-1877,bridge-core-2.5.9,,qode-title-hidden,paspartu_enabled,paspartu_on_bottom_fixed,qode_grid_1200,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-24.4,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.2,vc_responsive

RD Stará Červená Voda

Situace:

Parcela se nachází v centru obce Stará Červená Voda, v bývalých Sudetech v Jeseníkách. Na pozemku stála původně stavba domu s hospodářským zázemím v podobě chléva a stodoly v zadní části.

Žulové stěny stodoly jsme se rozhodli zanechat jako památku na skvělou kamenickou práci původních obyvatel. Rodinný dům, který byl vyzděn ze smíšeného zdiva opuky a cihel, byl však již v dezolátním stavu a nebylo jej možné zachránit. Většina kamenů nebyla odvezena na skládku, ale byla recyklována a použita jako výplň pro gabionové oplocení. Nová dřevo stavba rodinného domu byla umístěna mezi původní žulové stěny stodoly. Mezi novou a původní stavbou byla zachována provětrávaná mezera, která byla shora překryta oplechováním.

Stavbu domu doplnila příčně stavba ateliéru / garáže. Mezi domem a ateliérem tak vzniklo multifunkční „náměstíčko“, centrum celé parcely. Je zde možné sušit prádlo či provádět drobné kutilské práce, mohou se tady hrát vnoučata nebo se sejít širší rodina u společného stolu. Díky tomuto uspořádání se obě části zahrady propojily.

Zahrada je nyní funkčně členěná na dvě části. Část užitnou, s vyvýšenými záhony vzadu, a část obytnou, s terasou a bazénkem pro děti ve předu. Na pozemku jsou postupně vysazovány původní odrůdy ovocných stromů.

Postupně na zahradě přibývají další malé stavby, jako kůlna kůlna na dřevo a nářadí, nebo pec na chleba.

Dispozice domu:

Dům je určen pro starší pár, rodiče čtyř již dospělých dětí, kteří se po celém životě stráveném v panelovém bytě rozhodli splnit si svůj sen o bydlení v domě se zahradou.

Dům je nepodsklepený, má jedno nadzemní podlaží a podkroví. Celková zastavěná plocha domu je 66m2.

První podlaží je určeno pro rodiče. Nachází se zde zádveří, koupelna, technická místnost, obývací pokoj s jídelnou a kuchyní a ložnice. Počítá se s omezením pohybu obyvatel v budoucnosti, proto je celé podlaží bez prahů a v koupelně se otočí i vozíček pro handicapované.

Schodištěm v zádveří se vychází do obytného podkroví. Zde je jedna veliká místnost, která slouží jako ložnice pro návštěvy, především děti s vnoučaty. Protože se nedaleko nachází lyžařský areál Ramzová, byla zde navržena také velká půda, která slouží k uložení lyží a dalšího sportovního vybavení.

Konstrukce:

Trámový systém z KVH řeziva byl skládán jen s minimem spojovacích materiálů a konstrukce byla zateplena foukanou celulózou. Pro zlepšení akumulačních vlastností byly obvodové stěny vyzděny z nepálených cihel a omítnuty v interiéru hliněnou omítkou. Konstrukce je tak difuzně otevřená. Hliněné omítky mají skvělou schopnost absorbovat vzdušnou vlhkost, kterou poté postupně uvolňují. Atmosféra v interiéru je tedy velmi vzdálená atmosféře suchého vzduchu v panelovém bytě. Exteriér je opláštěn opalovaným smrkovým dřevem. Tato metoda ochrany fasády původně přišla z Japonska (shou sugi ban). U nás se ale používá již několik staletí především jako úprava podzemních částí dřevěných kůlů v oplocení. Zuhelnatělý povrch chrání dřevo proti povětrnostním podmínkám, ale i proti houbám a mikrobům. Okna jsou dřevěná s izolačním trojsklem a jsou dokola oplechována pozinkovaným plechem. Střecha je z černého falcovaného plechu. Dominantou východní fasády je také exteriérový nerezový komín. Dům je z jihu doplněn o kamennou terasu, která je stíněná textilní plachtou. Díky přesahu původních stěn stodoly z jihu, ale také díky posuvnému stínění z východu, nehrozí přehřívání stavby.

Stavba odpovídá nízkoenergetickým standardům. Vytápění zajišťují kamna na tuhá paliva, jako sekundární zdroj slouží elektrické topné kabely. V budoucnu je plánována instalace solárních panelů.
Stavba byla prováděna svépomocí za velké podpory rodiny a s pomocí spolužáků z Fakulty architektury.

Díky tomu mohla být celková cena přibližně 1,5mil. Kč, a tak se rodiče, kteří měli minimum vlastních prostředků nemuseli do konce života zadlužit.

 

MIESTO
Stará Červená Voda (Okres jeseník), Česko

KLIENT
rodiče

DATUM PROJEKTU / REALIZACE
2016 / 2019

FOTOGRAFIE
Lukáš Ildža