RD Zlín
Mladá kancelária so sviežim koncepčným, no racionálnym prístupom k tvorbe.
tri, strnast, ctrnact, 3.14, architektura, architekt, interier, interierovy, moderny, dizajn, navrh, ildza, palencar, presov, brno
1942
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-1942,bridge-core-2.5.9,,qode-title-hidden,paspartu_enabled,paspartu_on_bottom_fixed,qode_grid_1200,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-24.4,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.2,vc_responsive

RD Zlín

Urbanistická část
Lokalita nových domů v části obce Zlín-Prštné nenápadně navazuje na silný funkcionalistický odkaz architektury v okolí Zlína. Propracovaná územní studie povoluje výstavbu maximálně dvoupodlažních domů s plochou střechou. Všichni dosavadní stavebníci tyto podmínky striktně dodržují a tak se na předměstí Zlína začíná rýsovat další velmi kvalitní čtvrť. Náš návrh podmínky studie také dodržuje. Dvoupodlažní dům je umístěn čtyři metry od hranice pozemku, čímž drží uliční čáru a vytváří filtr mezi domem a silnicí. Přesto, že je parcela poměrně veliká, hned několik ochranných pásem zmenšuje možnou zastavěnou plochu na zhruba 240m2. V kombinaci s přáním investora, vystavět moderní nízkoenergetický dům se tento prostor ještě dále zmenšuje – logicky je totiž nutné odsadit stavbu co nejdále od jižní hranice parcely a získat tak maximum pasivních tepelných zisků ze slunce pro obytné místnosti. Velmi přirozeně tak vzniká poměrně štíhlá, jednoduchá obdélníková hmota, která má ideální poměr A/V. Nízký poměr plochy stavby k jejímu objemu je u nízkoenergetických domů velmi žádoucí.

Dispozice
Dispozice a rozložení místností na nízkoenergetický koncept také reagují. Technické zázemí je umístěno v západní části domu u vstupu, v prostoru, který by měl kvůli blízkosti ulice nejméně soukromí. Ve východní části s výhledem na louku je umístěna ložnice rodičů s vlastní koupelnou. V budoucnu se již tímto směrem neplánuje další výstavba, je to tedy ideální pozice pro místnosti s požadavkem na maximální soukromí. Srdcem domu je obývací prostor s kuchyní a jídelnou. Tato část domu je z jižní i severní strany perforovaná velikými prosklenými plochami, formálně tak propojuje obě části zahrady, které by jinak byly dlouhou hmotou domu rozdělené. Pokud se obě tato prosklení otevřou, z obývacího pokoje se stane krytá terasa. Majitelé tak budou moci velikou část roku trávit v “exteriéru“ a zároveň čerpat z komfortu interiéru. Dům se tímto na první pohled jednoduchým trikem stane součástí zahrady, a obývací pokoj místem pro trávení volného času celé rodiny. Na tento koncept navazuje také převýšený prostor nad jídelním stolem. Touto horizontální perforací dojde k propojení prvního a druhého podlaží. Rodina tak bude moci trávit čas společně, i když bude každý v jiném podlaží. V návaznosti na převýšený prostor je umístěna další klíčová část domu – pracovna a čítárna s knihovnou. Zde budou například moci rodiče v částečném soukromí odpočívat u dobré knihy, nebo děti vypracovávat úkoly. Díky vizuálnímu kontaktu s kuchyňskou částí v prvním podlaží budou pod částečným dohledem, a zároveň se budou moci učit samostatné práci. Zajímavým prvkem v této části obytné chodby je také veliké okno s posedovým parapetem, orientované směrem ke krásnému výhledu do lesů, severozápadně od domu. Ve druhém podlaží jsou dále tři obytné místnosti a koupelna s technickou částí. Všechny tyto pokoje jsou orientovány primárně na jih, krajní pokoje pak profitují také ze západního a východního výhledu. Veliká jižní prosklení zajišťují maximální pasivní tepelné zisky a umožňují mechanické provětrání celého domu pomocí komínového efektu. Sousední dům má pouze jedno podlaží, nehrozí tak narušení soukromí a koukání z okna do okna přestože jsou domy od sebe vzdáleny pouze 9,5m.

Architektonická část
Proporce fasád jsou pojaty velmi minimalisticky. Jemná práce poměrů prosklení a stěn a jejich nepravidelné rozložení, obzvláštňují jednoduchou obdélníkovou hmotu domu. Poměrně netradičně bude řešena fasáda v přízemí domu. Ta má za cíl napomáhat konceptu smazání hranice mezi domem a zahradou. Bude tedy obložená leštěným nerezovým plechem, který poslouží jako zrcadlo. Dům tak opticky splyne se zahradou a stane se její součástí. Druhé podlaží bude opatřeno bílou omítkou, škrábanou v horizontálním směru. Okna by měla být buď dřevo-hliníková, nebo dřevěná s izolačním trojsklem, ve světlém provedení rámů, a měla by být doplněna o bílá ostění z lakovaného nebo poplastovaného plechu.

Exteriér
Důležité je také pojetí exteriérových prvků v zahradě, jako je například ocelové zastínění terasy. To se svým subtilním konstrukčním i barevným provedením snaží nenarušovat hmotu domu. Úzký pás zeleně podél jižní části domu plynule přerůstá po ocelových lancích na zastřešení terasy, čímž vytváří efekt „domu vrostlého do zahrady“. Tento pás by mohl být tvořen například popínavými růžemi, vínem nebo břečťanem. Na terasu v jižní části plynule navazuje bazén. Na hranicích parcely doporučujeme vysázet ovocné stromy. Oplocení na západní straně pozemku, by mohlo být v podobě zeleného plotu. Doporučujeme však maximální výšku 1m. V ostatních částech bude stačit klasické pletivové oplocení. Parkovací stání doporučujeme umístit v sever-západní části pozemku.

Technická část
Dům bude vytápěn elektrickými tělesy a bude opatřen tepelným čerpadlem s řízeným větráním a rekuperací. Střecha bude rovná, s extenzivní zelení a se střešním svodem vedeným pod omítkou. Střechy bude připravena pro případnou instalaci fotovoltaických solárních panelů. Vsakování bude zajištěno skrz retenční nádrž v severní části pozemku. Dům bude napojen na obecní kanalizaci a vodovod.

 

MÍSTO
Zlín – Česko

KLIENT
súkromný investor

DATUM PROJEKTU
2020

SOUVISEJÍCÍ PROJEKTY
přejít na návrh interiéru