Víkendová chata Kšinná
Mladá kancelária so sviežim koncepčným, no racionálnym prístupom k tvorbe.
tri, strnast, ctrnact, 3.14, architektura, architekt, interier, interierovy, moderny, dizajn, navrh, ildza, palencar, presov, brno
2134
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-2134,bridge-core-2.6.8,,qode-title-hidden,paspartu_enabled,paspartu_on_bottom_fixed,qode_grid_1200,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-25.3,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive

Víkendová chata Kšinná

Zadaním klienta, milovníka prírody a dreva, bolo navrhnúť drobnú stavbu do ktorej by s rodinou utekal od hluku mesta. Reagovali sme naň vytvorením netuctového dizajnu ušitého na mieru danému miestu. Pozemok sa nachádza uprostred ovocných sadov v severozápadnom svahu tiahnúcom sa nad dedinkou Kšinná, odkiaľ ponúka skvostné výhľady na dedinu a horskú scenériu nad ňou. Miesto je dosť blízko zastavanej časti obce, no súčasne je dostatočne separované tak, aby mohlo poskytnúť žiadaný kľud, ktorý občasne naruší snáď len divá zver.

 

Hmotové riešenie stavby vychádza najmä zo svahovitosti terénu, nakoľko naturálna filozofia návrhu do neho nijako nezasahuje a stavbu iba „ukladá„ na terén. Severná fasáda v mieste dotyku s ním poskytuje krytý vstup so závetrím.
V južnej časti sa stavba, vzdorujúc klesajúcemu terénu, „odliepa“ a vypína k nebu, aby poskytla rozhľad ponad toto čarovné prostredie. Hlavný obytný priestor v jadre hmoty priamo naväzuje na vykonzolovanú terasu v blízkom kontakte s terénom.
Exteriérový priestor pod vykonzolovanou časťou budovy môže slúžiť pre odkladanie dreva alebo nástrojov.
Polygonálny nepravidelný asymetrický tvar stavby je reakciou na skutočnosť že sa nachádzame mimo intravilán a snažíme sa teda urbanizované prostredie obce nerozťahovať, ale naopak splývať s prírodným prostredím. Pôsobiť viac ako kameň, menej ako dom.

 

Dispozičné riešenie v tejto severo-južnej pozdĺžnej hmote usporadúva za sebou tri funkcie. Vstupnú s príslušenstvom na severe, obytnú dennú v strede, a kľudovú nočnú časť hlavnej spálne na juhu v objeme „kukátka“ dvíhajúceho sa nahor. Sedlová strecha s hrebeňom nad dennou miestnosťou poskytuje veľkorysý dojem priestoru napriek malej podlahovej ploche. Veľká svetlá výška je využitá pre priestor sekundárnej spálne nad severnou časťou pôdorysu.

 

Konštrukčne je stavba uvažovaná ako stĺpiková drevostavba v kombinácii so železovým skeletom v konzolovej časti.
Materiálovým riešením sa návrh pokúša o svieži moderný prepis tradičnej šindľovej fasády. Šindle sú namiesto štiepania malých dosiek tvorené veľkorozmernými opaľovanými fošnami. Tento čierny plášť je kombinovaný so svetlou preglejkou v interiéri. Ostatné prvky ako okná, oplechovanie a komín sú z čierneho plechu tak, aby exteriér pôsobil celistvo.
Pozdĺžne okno so sedacím parapetom v hlavnej miestnosti, orientované na západ, kvôli blízkosti terénu disponuje zaťahovateľným tieniacim panelom pre pocit bezpečia.

 

ÚŽITKOVÁ PLOCHA
51m2 prízemie + ‭12,5m2 podkrovie

MIESTO
Kšinná (okres Bánovce nad Bebravou), Slovensko

KLIENT
súkromný investor

DÁTUM PROJEKTU
2021